Αρχική » Τι πρέπει να κάνετε μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Τι πρέπει να κάνετε μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Τι πρέπει να κάνει ένας δημότης όταν αναρτάται ο δασικός χάρτης της περιοχής του:

Θα πρέπει καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η προθεσμία για την υποβολή μιας αντίρρησης στην ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι μόνον 60 ημερολογιακές ημέρες (και 20 επιπλέον ημέρες για τους κατοίκους του εξωτερικού), χωρίς να προβλέπεται από το Νόμο η δυνατότητα του να δοθεί η οποιαδήποτε παράταση σε αυτές τις προθεσμίες.

Αμέσως μετά, για τις περιοχές που δεν θα έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, ο δασικός χάρτης κυρώνεται, καθίσταται οριστικός και αναρτάται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όποιος έχει ένα γεωτεμάχιο (ή σπίτι κλπ) που φαίνεται να έχει πρόβλημα στον δασικό χάρτη και ο ιδιοκτήτης του δεν υποβάλλει αντίρρηση στην διαδικασία της ανάρτησης του δασικού χάρτη, από την στιγμή που θα κυρωθεί αυτός ο χάρτης, ο ιδιοκτήτης αυτού του γεωτεμαχίου:

1. Δεν θα μπορεί πλέον να το πουλήσει,

2. Δεν θα μπορεί να το μεταβιβάσει ούτε καν στα παιδιά του,

3. Δεν θα μπορεί να πάρει καμία αγροτική επιδότηση (γιατί το γεωτεμάχιο του θα θεωρείται πλέον δασική έκταση),

4. Όταν γίνει η κτηματογράφηση στην συγκεκριμένη περιοχή, το Ελληνικό Δημόσιο θα το δηλώσει σαν δική του ιδιοκτησία και αυτός που το κατέχει θα πρέπει να αποδείξει (με πολύ δύσκολο τρόπο) ότι αυτός είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης.

Ο πολίτης δηλαδή που δεν θα υποβάλλει αντίρρηση για μια ιδιοκτησία του που φαίνεται να έχει πρόβλημα στον αναρτημένο δασικό χάρτη, θα μπει σε μια μεγάλη ταλαιπωρία και περιπέτεια, με άγνωστο τέλος.

Σημειώνεται επίσης ότι, αν κυρωθεί ένας δασικός χάρτης, αλλάζει μόνον μετά από εκδίκαση σχετικής αίτησης ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μια διαδικασία που, εκτός από μεγάλο κόστος, απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής, ενώ η εμπειρία έχει δείξει ότι οι πιθανότητες του να κερδίσει ο πολίτης μια υπόθεση εκεί, είναι ελάχιστες.

Άρα, όταν αναρτάται ένας δασικός χάρτης, οι πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν δύο πράγματα:

α. Πρώτα από όλα να ενημερωθούν για το εάν ιδιοκτησίες τους φαίνεται να έχουν κάποιο πρόβλημα σχετικά με την δασική νομοθεσία.
Όσοι πολίτες έχουν πρόσβαση στο internet και μπορούν να εντοπίσουν τις ιδιοκτησίες τους πάνω στους αναρτημένους ορθοφωτοχάρτες, μπορούν να κάνουν και μόνοι τους αυτόν τον έλεγχο, κάνοντας αναζήτηση στην ειδική ιστοσελίδα που θα έχει αναρτηθεί ο δασικός χάρτης.
Οι υπόλοιποι, θα πρέπει μάθουν που είναι τα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης του Δασικού Χάρτη που θα έχουν συσταθεί για αυτό τον σκοπό (πιθανότατα να είναι τα κατά τόπους Δασαρχεία του κάθε Νομού), και να πάνε σε αυτά να ενημερωθούν, έχοντας μαζί τους οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να βοηθήσει τον εντοπισμό των ιδιοκτησιών τους (για παράδειγμα, Τοπογραφικά Διαγράμματα, αποσπάσματα από το ελαιοκομικό μητρώο που δείχνουν τις συντεταγμένες των χωραφιών τους κλπ).
Εάν δεν μπορέσουν και εκεί να μάθουν με σιγουριά τι γίνεται, θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν επιστήμονα (π.χ. ιδιώτη Δασολόγο μελετητή), που κατέχει το αντικείμενο και έχει την τεχνογνωσία για να τους βοηθήσει.

β.Από τη στιγμή που αποδειχτεί ότι κάποιες από τις ιδιοκτησίες τους έχουν πρόβλημα με τον αναρτημένο δασικό χάρτη, θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλουν σχετική αντίρρηση.
Γιατί, αν το αμελήσουν ή αν δεν του δώσουν την πρέπουσα σημασία, θα μπλεχτούν σε μια τόσο πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, που όχι μόνο θα τους κοστίσει πολύ περισσότερο, αλλά που επίσης δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έχει αίσιο τέλος για αυτούς.