Αρχική » Οι εκδηλώσεις της Μάχης του Λεβιδίου

Οι εκδηλώσεις της Μάχης του Λεβιδίου

Με τριήμερες εκδηλώσεις θα εορτασθεί  η 196η Επέτειος της Πρώτης εν Λεβιδίω νικητηρίου Μάχης των Ελλήνων κατά των Τούρκων την 14η Απριλίου 1821.

Η επέτειος είναι πιο γνωστή ως «Γιορτή του Στριφτόμπολα», προς τιμήν του Καλαβρυτινού ήρωα που έπεσε στην μάχη και αποτελεί σημείο αναφοράς της μεγάλης νίκης.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 5 Μαίου και θα κορυφωθούν την Κυριακή 7 Μαίου σύφνωμα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Παρασκευή, 5 Μαίου 2017

10:00
Αγώνας θυσίας προς τιμή των Ηρώων της μάχης του Λεβιδίου.
11:30
Συγκέντρωση, στον τόπο που έπεσε ηρωικά μαχόμενος ο Ήρωας Αναγνώστης Στριφτόμπολας, των μαθητών και μαθητριών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Λεβιδίου με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, όπου θα ψάλλει τρισάγιο και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Αναγνώστη Στριφτόμπολα, στην Κεντρική Πλατεία Λεβιδίου.

 

Σάββατο, 6 Μαίου 2017
10:30
Κατάθεση στεφάνου από το Δήμο Τρίπολης στην προτομή Καπετάν Αλέξη Νικολάου ή Λεβιδιώτη στην Τ.Κ. Λεβιδίου.
11:00
Τέλεση Τρισάγιου – κατάθεση στεφάνου στην Τ.Κ. Παλαιοπύργου στις προτομές των υπέρ της πατρίδος αγωνισαμένων τέκνων του Παλαιοπύργου, Καπετάν Αντώνη Δραβίλα και Βασίλη Κατρή ή Κατριμουστάκη.
21:00
Λαμπαδηφορία από τον Φιλοτεχνικά Σύλλογο Λεβιδίου.
Κυριακή, 7 Μαίου 2017
10:30
Τέλεση επίσημης Δοξολογίας στον καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Μετά το τέλος της δοξολογίας θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την υποθηκοφύλακα Λεβιδίου κα. Παναγιώτα Ξύδη.
11:00
Συγκέντρωση των Επισήμων και του λαού στο χώρο του μνημείου των πεσόντων, όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στην ανωτέρω συγκέντρωση θα παραστούν οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου, τα Προεδρεία όλων των νόμιμα λειτουργούντων Σωματείων, οι μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με τους δασκάλους και καθηγητές τους.
11:30
Παρέλαση των μαθητών των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και αντιπροσωπειών Τοπικών Συλλόγων ενώπιον των επισήμων στο χώρο του ανδριάντα του Αναγνώστη Στριφτόμπολα. Απονομή επάθλων και επαίνων στους νικητές του αγώνα θυσίας.
12:00
Στην Κεντρική Πλατεία θα χορέψουν Ελληνικούς χορούς μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου, Γυμνασίου, Δημοτικού Σχολείου Λεβιδίου, ο Χορευτικός Όμιλος Λεβιδίου «ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ» και ο Χορευτικός Όμιλος «ΚΕΡΤΕΖΗΣ»