Αρχική » Προτάσεις Αναστασίου Παν. Παπαναστασίου για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Προτάσεις Αναστασίου Παν. Παπαναστασίου για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς και συλλόγους απέστειλε ο συμπατριώτης μας Αναστάσιος Παπαναστασίου σχετικά με τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση.

 

Λεβίδι 8 Φεβρουαρίου 2020

 Προς

Τοπικό Συμβούλιο Λεβιδίου

 Γνωστοποίηση: Δήμαρχο Τριπόλεως κ. Κων. Τζιούμη

Φιλοτεχνικό Σύλλογο Λεβιδίου

Αθλητικό Γυμναστικό Σύλλογο «Ορχομενός»

Χορευτικό Σύλλογο «ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ»

Σύλλογο Λεβιδιωτών Τρίπολης

Σύλλογο Λεβιδιωτών Αθήνας

«Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου»

Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου

Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου – Λυκείου

 

ΘΕΜΑ:  Προτάσεις Αναστασίου Παν. Παπαναστασίου για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Καταθέτω γραπτώς όσα προφορικώς έχω αναπτύξει ως αναγκαία προαπαιτούμενα για τον εορτασμό των 200 ετών της εθνεγερσίας στο Λεβίδι.

Άμεση και κατεπείγουσα ανάθεση σε αρχιτέκτονα να εκπονήσει μελέτες για τα εξής:

1) Μνημείο πεσόντωνπερίβολος Εκκλησίας Τιμίου Προδρόμου και χώρου όπου ο ανδριάντα του Αλεξάνδρου Παπαναστασίου με συμπλήρωση της προ ετών αρχιτεκτονικής μελέτης του εξαδέλφου μου Αλεξάνδρου Νικ. Παπαναστασίου  για τις απαραίτητες αναπροσαρμογές και τελικές διαμορφώσεις.

Συνολική μελέτη φωτισμού και ειδική μελέτη φωτισμού βάσης και στήλης μνημείου πεσόντων και ανδριάντα Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και διακοσμητικού φωτισμού Εκκλησίας Τιμίου Προδρόμου.

2) Μεταφορά προτομής Αλέξη Νικολάου στην πλατεία, εκεί όπου πριν ήταν η προτομή του Αλ. Παπαναστασίου.

Ειδικός φωτισμός ανδριάντα Αναγνώστη Στριφτόμπολα και προτομής Αλέξη Νικολάου.

3) ΑΡΓΥΡΕΪΚΑ

Ανακατασκευή – Αποκατάσταση κτίσματος όπου έπεσε μαχόμενος ο Αναγνώστης Στριφτόμπολας.

Σκεπή – Δάπεδο – Κουφώματα και ανακατασκευή της πέτρινης καμάρας στην εξώπορτα της εφαπτόμενης με το κτίσμα αυλής όπως σε φωτογραφίες του 1904.

Γενικός φωτισμός κτίσματος και περιβάλλοντος χώρου.

Για όλα αυτά απαραίτητη η άμεση συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του κτίσματος.

 4) ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ:

Εξωτερικώς συνολική αρχιτεκτονική διαμόρφωση. Στον όροφο ξύλινα κουφώματα και κιγκλιδώματα εξώστη. Υπερύψωση πέτρινης καμάρας και ξύλινης εξώπορτας. Συναγερμός και κάγκελα σε πόρτες και παράθυρα.

Μελέτη φωτισμού εκθεμάτων και διακοσμητικός φωτισμός εξωτερικών τοιχών και εσωτερικώς, θυρών και παραθύρων.

5) ΜΟΥΣΕΙΟ – ΑΡΧΕΙΟ Αλεξάνδρου Παπαναστασίου   

Ως προς το υπαίθριο αμφιθέατρο εφαρμογή του εγκεκριμένου σχεδίου από Υπ. Πολιτισμού, διάνοιξη δρόμου δυτικώς του Μουσείου και ανταλλαγή οικοπέδου με όμορο ακίνητο.

Αντικατάσταση εξωτερικών φωτιστικών σωμάτων με άλλα μικρότερου ύψους και χρησιμοποίηση των υφισταμένων στην οδό Αριστοβούλης Λοπρέστη

Οι δύο θύρες, του ισογείου και η εσώπορτα της εισόδου, για λόγους ασφαλείας των ανθρώπων, που συνήθως γεμίζουν την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, πρέπει να ανοίγουν προς τα έξω.

Εξωτερικώς αντικατάσταση διακοσμητικών φωτιστικών προβολέων και εσωτερικώς φωτισμός θυρών και παραθύρων. Κάγκελα σε παράθυρα και πτυσσόμενα σε πόρτες.

6) ΕΚΘΕΣΗ προσωπογραφιών των πρωταγωνιστών της εθνεγερσίας φιλοτεχνημένες από τους Πέτερ Φον Ες και Καρλ Κράτσαϊζεν. Φωτογραφίες από τον εορτασμό της μάχης του Λεβιδίου 12, 13 και 14 Απριλίου 1904, την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους το 1930, υλικό από την προσωπική μου συλλογή από μεταγενέστερους εορτασμούς, τη διαμόρφωση του ιστορικού κέντρου, την πυρπόληση του Λεβιδίου στις 30-4-1944 την ύδρευση, την επίσκεψη και διέλευση επισήμων και πολλά αλλά που πιστοποιούν την διαδρομή και ανάπτυξη του Λεβιδίου στο χρόνο.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΜΑΚΕΤΑΣ για τη μάχη του Λεβιδίου στις 14 Απριλίου 1821, απομιμούμενη σε κλίμακα, το γεωγραφικό ανάγλυφο και την τότε οικιστική διαμόρφωση του Λεβιδίου.

Η μακέτα θα πρέπει να έχει και ηλεκτρονική μορφή για προβολή του προγράμματος και των εκδηλώσεων στο διαδίκτυο.

 7) ΓΕΝΙΚΗ  ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ   πρώην 2ου Δημοτικού Σχολείου με σκοπό να φιλοξενήσει την επετειακή έκθεση των 200 ετών αλλά και να στεγάσει το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ της ευρύτερης περιοχής κυρίως των όμορων κοινοτήτων που συγκροτούσαν κατά το παρελθόν τον Δήμο Ορχομενού και μέχρι το 2010  τον Καποδιστριακό  Δήμο Λεβιδίου.

8) ΕΚΔΟΣΗ  ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ για την ιστορική συμβολή της μάχης του Λεβιδίου στον απελευθερωτικό αγώνα αλλά και την υπόλοιπη διαδρομή του μέχρι σήμερα. Φωτογραφίες, έγγραφα, δημοσιεύματα, πρώτο πολεοδομικό σχέδιο 1922, Γεωργική Σχολή, Σχολικά κτήρια, Δημοτικά κτήρια, έργα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, σύλλογοι, κοινότητες αποδήμων κ.λ.π.

9) Στον Αθλητικό – Γυμναστικό Σύλλογο «Ο ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ» παραχωρείται, για δραστηριότητες και Γραφείο, ολόκληρο το ανατολικό ισόγειο του Μουσείου – Αρχείου Αλ. Παπαναστασίου.

10) Η ΑΝ.ΒΟ.ΠΕ. να μεταστεγαστεί στο κτήριο Παν. Ηλιακόπουλου, το οποίο πρέπει να αποδεσμευθεί από τον ιδιώτη που διαμένει με τη λήξη της μίσθωσης άμεσα.

11) Στο ανακατασκευασμένο διδακτήριο πρώην Α΄ Δημοτικό Σχολείο ή βιβλιοθήκη από τον όροφο μεταφέρεται στο ισόγειο όπου πριν ήταν η ΑΝ.ΒΟ.ΠΕ. και ο όροφος παραχωρείται στο φιλοτεχνικό Σύλλογο. Έτσι αποκαθίσταται η αρχική λειτουργία της αίθουσας για ομιλίες και συγκεντρώσεις και επειδή διαθέτει εξέδρα εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο και τις δραστηριότητες της θεατρικής ομάδας κυρίως για πρόβες αλλά και για κάθε είδους εκδηλώσεις που μπορεί να δεχθεί, διαθέτοντας 100 καθίσματα. Επίσης στον ίδιο χώρο χωρίς να παρεμποδίζονται οι παραπάνω χρήσεις της αίθουσας μπορεί παράλληλα να φιλοξενήσει πάνω από 30 πρωτότυπα έργα ζωγραφικής που υπάρχουν στο Λεβίδι ως Παράρτημα της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Διαμόρφωση προαύλιου χώρου ίσως με κυβόλιθους και γενικός φωτισμός, διακοσμητικός φωτισμός εξωτερικώς και εσωτερικώς, θυρών και παραθύρων του κτηρίου.

Όλα αυτά είναι αυτονόητο ότι αναβαθμίζουν σημαντικά το δυναμικό του Λεβιδίου με πολιτιστικές υποδομές και σύγχρονες λειτουργίες αποσυγκεντρωμένης Δημοτικής ενότητας ως συμπρωτεύουσα κωμόπολη της πρωτεύουσας πόλης που είναι η Τρίπολη.

12) ΚΤΗΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Εξωτερικώς διακοσμητικός φωτισμός της εξαιρετικής τοιχοποιίας και του περίτεχνου εξώστη και εσωτερικώς θυρών και παραθύρων.

13) Ο φωτισμός της πλατείας από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή – με φωτιστικά κυκλοφοριακού κόμβου – είναι καταστροφικός λόγω κίτρινης απόχρωσης και υπερβολικός σε βαθμό φωτορύπανσης. Να επανέλθουν τα παλαιά φώτα με σύγχρονα φωτιστικά στοιχεία – λυχνίες LED.

Επίμετρο

Ο Αρχιτέκτονας πέραν του σχεδιασμού θα συντάξει:

α) Τεχνική Έκθεση για το είδος και την ποιότητα των υλικών, τα φωτιστικά σώματα (φανάρια) κ.λ.π.

β) Τεύχος Αρχιτεκτονικών Λεπτομερειών

γ) Μελέτη ειδικού φωτισμού στήλης, πεσόντων, αγαλμάτων και διακοσμητικού φωτισμού Δημοτικών κτηρίων. Και

δ) Να έχει την επίβλεψη υλοποίησης των έργων.

Είναι αυτονόητο ότι η διατύπωση κατ’ αρχήν των παραπάνω «Συγκεκριμένων Προτάσεων» αποβλέπει στην ενίσχυση και ανάπτυξη του διαλόγου, οργανωμένα και συντεταγμένα από το Τοπικό Συμβούλιο Λεβιδίου, ώστε οι ιδέες και οι προτάσεις να μετατραπούν σε τεκμηριωμένες αποφάσεις, με πολιτικώς υπολογίσιμα επιχειρήματα διεκδίκησης των χρημάτων για την υλοποίησή τους.

Ως τοπικό πολιτικό όργανο, έχετε καθήκον και υποχρέωση, κυρίως σε αυτό το κρίσιμο προπαρασκευαστικό στάδιο της επεξεργασίας και τεκμηρίωσης επί της ουσίας των προτάσεων, να διασφαλίσετε συντεταγμένη κινητοποίηση και ομόθυμη υποστήριξη των τελικών αποφάσεων – αν είναι δυνατόν απ’ όλους – και επί της διαδικασίας τους αναγκαίους στην συνέχεια πολιτικούς χειρισμούς προς κάθε κατεύθυνση όπως : Δήμο Τριπόλεως, Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή «Ελλάδα 2021», Προεδρία Δημοκρατίας, Πνευματικά Ιδρύματα, Πολιτιστικούς Φορείς όπως Μουσικά Σύνολα, Μουσεία και Ιδιώτες Συλλέκτες.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Λεβίδι στις 21 Ιανουαρίου 2020, επειδή δεν άκουσα συγκεκριμένη οργανωτική πρόταση για την Αρκαδία, θα πρότεινα τη συγκρότηση με ευθύνη του Δήμου Τριπόλεως, Συντονιστικής Επιτροπής για τις εκδηλώσεις στην Αρκαδία αποτελούμενη από έναν εκπρόσωπο κάθε τόπου της Αρκαδίας, όπου έλαβαν χώρα ιστορικά γεγονότα το 1821 όπως : Λεβίδι, Βαλτέτσι, Σιλίμνα, Πιάνα, Βέρβαινα, Δολλιανά, Τρίπολη.

Είναι αυτονόητο για όλα αυτά απαιτούνται πολιτικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης, με συντονισμένες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως έμπρακτη υποστήριξη των δράσεων που θα αποφασιστούν από όσον το δυνατόν  περισσότερους.

Είναι δική σας ευθύνη ως Τοπικού Πολιτικού Οργάνου η κινητοποίηση, η συμμετοχή και ο συντονισμός υποστήριξης, τεκμηρίωσης και διεκδίκησης όσων πρέπει να επιτευχθούν τώρα που είναι μια ιστορική ευκαιρία για το Λεβίδι.

Χωρίς προλογικές βεβαιότητες αναμένω αποδοχή ή σε αντίθετη περίπτωση τεκμηριωμένη απόρριψη.

 Αναστάσιος Παν. Παπαναστασίου